Zijn mosselen gezond?
Het mosselseizoen is aangebroken, de eerste Zeeuwse exemplaren zijn geproefd én goedgekeurd en volop verkrijgbaar bij de viswinkel of de supermarkten. Behalve lekker zijn mosselen ook erg gezond. Op veel punten scoren ze zelfs aanzienlijk beter dan vis en vlees! Zo bevatten ze veel meer van een aantal belangrijke vitaminen en mineralen. Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraat arm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Regelmatig mosselen eten is dus gezond! Mosselen zelf hebben dan wel geen negatief effect op je cholesterol, maar vaak worden mosselen met frietjes en sauzen gegeten die wat minder lief zijn voor je lijn én cholesterol. Het Mossel seizoen start in principe vanaf juli tot de eerste helft van april het jaar daarop. Calorieën? In 100 gram gekookte mosselen zitten zo’n 125 kcal. 1 kg Zeeuwse mosselen bevat zo’n 300 gram mosselvlees (mossel zonder schelp). Zo’n kg bevat dan zo’n 375 kcal (groenten, saus, frieten en brood niet meegerekend). Mosselen op zich zijn dus best slank. Zie hieronder een heerlijk mossel recept. Mosselen op Spaanse wijze 4 personen Bereidingstijd: 30 minuten Ingrediënten: 3 kg verse mosselen Fry Light bakspray 2 uien 3 teentjes knoflook 1 Spaans pepertje 1 blikje tomatenblokjes of 4 verse tomaten 100 ml droge witte wijn Snuf gemalen zwarte peper 1 eetl verse gehakte peterselie 1 citroen in partjes Bereiding • Snijd de tomaten in blokjes en snij de uien in ½ ringen. • Pel de knoflook. Hak vervolgens de knoflook fijn. • Was en hak/knip de peterselie. • Was en controleer de mosselen; gooi de kapotte schelpen weg. • Verhit in een ruime mossel- of braadpan de bakspray. • Fruit de ui 2 minuten. • Voeg daarna de knoflook en de Spaanse peper toe en bak nog 1 minuut. • Voeg de tomatenblokjes, de witte droge wijn en royaal peper toe en breng aan de kook. • Voeg de mosselen toe en roer goed door. Let op dat de tomaat niet aanbrand. • Schud de mosselen tijdens het koken twee keer om. • Kook de mosselen met de deksel op de pan in 6 minuten gaar, tot dat alle schelpen openstaan. • Serveer de mosselen met partjes citroen. En bestrooi met de peterselie. Menusuggestie Lekker met een frisse salade of volkoren pasta. Maak een dip van kwark, mosterd poeder, verse bieslook en een beetje augurken nat . Eet smakelijk Liefs Petra
0 Opmerkingen
De zomervakantie staat voor de deur. Dit betekent meestal veel gezelligheid met het gezin, vrienden of met je geliefde op een schitterende locatie aan zee, genietend van de ondergaande zon op je gezicht……. je bent al halverwege je tweede glas wijn én mandje stokbrood met kruidenboter, terwijl je al likkebaardend de menukaart bekijkt. Op vakantie eet je over het algemeen vaker in restaurants dan thuis. Hoe voorkom je dan dat je kilo’s aankomt tijdens de vakantie?
Neem de smokkelhulptablet mee, voor de moeilijke en lastige momenten, als je uit eten gaat of ergens gezellig wilt lunchen. Neem deze dan in voor een smokkelmomentje waarbij je niet altijd even sterk kan blijven. Deze zorgt ervoor dat de koolhydraten en vetten niet worden opgenomen in je lichaam. Ik geef je wat handige tips die je kunnen helpen om heerlijk te kunnen genieten op vakantie zonder dat je daardoor aankomt in gewicht. Want of je nou naar de camping gaat in eigen land of naar dat leuke hotel in Frankrijk, de verleidingen liggen overal op de loer. Je bent weg van je routine en je wilt gewoon lekker genieten. 1. Tips voor onderweg Als je met de auto op vakantie gaat, begint de vakantie al met de vraag: wat neem ik mee voor onderweg? Het is verleidelijk om voor gemak te kiezen en bolletjes met kaas, zakken snoep en flessen frisdrank in de koelbox te gooien en te vertrekken. Deze tips zorgen ervoor dat je gezond en vol energie op je vakantiebestemming aankomt.
2. Houd Ritme in je eetpatroon Vaak heb je een ander ritme als je met vakantie bent. Je slaapt langer of korter en eet daardoor op andere momenten. Het is verleidelijk om als je langer slaapt uitgebreid te ontbijten en de lunch over te slaan. Je lichaam is hier helaas niet blij mee. Het maakt het verteren van het voedsel lastiger en het houdt je bloedsuikerspiegel minder stabiel waardoor je op een later moment sneller trek krijgt in zoetigheid. Houd daarom een ritme aan in je eetpatroon, ook als je laat opstaat. Blijf dezelfde porties eten als gewoonlijk. Eet liever meerdere keren een kleine portie dan twee grote maaltijden waarbij je jezelf helemaal vol eet. 3. Drink voldoende water Zeker als je op een warme zonnige bestemming bent. Je verliest meer vocht doordat je veel zweet. Om uitdroging te voorkomen is het belangrijk dat je dit constant bijvult. Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt en drink zoveel als je kan. Dagelijks twee tot vier liter. 4. Verborgen calorieën Alcohol, frisdrank, stokbrood, sauzen en sladressings: het zijn allemaal verborgen caloriebommen, dus let daar op. Vraag of ze de saus of dressing apart serveren. Je mag echt wel bier of wijn bestellen, maar bestel per glas en neem geen karaf. Frisdrank lijkt heerlijk verfrissend maar is suikerrijk en uiteindelijk krijg je er meer dorst van! Water is de beste optie, zet dit naast je drankje. 5. Gezonde tussendoortjes Waarschijnlijk ben je tijdens je vakantie niet altijd in de gelegenheid om een maaltijd te eten wanneer je trek hebt. Zorg er daarom voor dat je altijd een gezond tussendoortje bij je hebt. Zorg ook dat je altijd een stuk fruit bij je hebt. Dit voorkomt dat je je te buiten gaat aan ijsjes of snacks op het terras. 6. Blijf weg van de fastfood… Waarom? Het is te veel, te zout, te zoet en te bewerkt. Punt!! 7. Kies voor lokaal eten Andere landen hebben vaak voedingsmiddelen die je niet kent. Sta open voor nieuwe, gezonde voedingsmiddelen. Ga op zoek naar gezonde, lokale producten. Vermijd wel zo veel mogelijk koolhydraat rijke producten, zoals: rijst, pasta, brood, aardappelen, deegwaren, zoetigheid en ontbijtgranen. Ga naar markten en bezoek boeren, proef verschillende voedingsmiddelen en sta open voor nieuwe smaken. Denk aan andere fruitsoorten, groentesoorten en verse vis en laat je vooral verrassen! 8. Het hoeft niet op Voel je niet verplicht je bord leeg te eten. De meeste restaurants maken nog steeds te grote porties. Sommige mensen hanteren dan de opvatting: ik heb ervoor betaald, dus ik eet het allemaal op ook. Ik stel voor dat je dat niet doet. Je hebt ervoor betaald dus je hebt het recht maar de helft op te eten als je je daar goed bij voelt… even omdenken dus! 9. Bonus Tips Vul je bord met veel groenten en salade, vul dit aan met een stukje vlees of vis.
10. Geniet Vergeet vooral niet te genieten en te ontspannen! Lijkt me toch één van de belangrijkste zaken van vakantie. Praat bij met je dierbaren, speel met de kids, lees eindelijk dat boek eens uit, bezoek interessante plekken, mediteer en maak je hoofd leeg! Het is snel genoeg voorbij en dan begint het echte leven weer. Fijne vakantie! Liefs Petra Als het warm zomerweer is, zweet je meer dan anders. Het is daarom belangrijk meer water te drinken om uitdroging te voorkomen. Maar wat is voldoende en waar moet je verder op letten?
Wanneer je minder plast dan gebruikelijk of je urine donker van kleur is, heb je te weinig gedronken. De kans bestaat dat je uitdroogt. Bij uitdroging zweet je minder dan anders. Je kunt daardoor een licht gevoel in het hoofd krijgen en zelfs flauwvallen. Elk uur een glaasje water Een volwassene heeft per dag ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht uit dranken nodig. Met warm weer is het goed om ten minste 2 liter water te drinken. Niet iedereen krijgt als vanzelf dorst als je minder dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Neem daarom ieder uur een glaasje water, ook als je nog geen dorst hebt. Zorg dat je water bij je hebt Water is de beste keus: goedkoop, het bevat 0 calorieën en het komt gewoon uit de kraan. Vul thuis een flesje water en neem het mee als je op pad gaat. Zo heb je altijd water bij je onderweg, ook als je in een file komt te staan of de bus en trein zijn erg vertraagd. Suikerrijke frisdranken en alcohol Het is niet slim om je dorst te lessen met suikerrijke dranken, zoals cola, sinas of sap. Daar zitten veel calorieën in. Kies liever voor water, thee en koffie. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken. Je kunt je water een natuurlijk smaakje geven door er bijvoorbeeld stukjes fruit aan te voegen. Bron: Voedingscentrum Basis recept tomaten saus!
REGELMATIG VRAGEN MENSEN MIJ WELKE PASTASAUS KAN IK NU HET BESTE KOPEN. Hebben jullie weleens de voedingswaardetabel op de achterkant van een pot kant- en klare pastasaus bekeken? Daar zit veel suikers in en worden allerlei kleur- geur- en smaakstoffen toegevoegd. Dat kan wat mij betreft anders door zelf je tomatensaus te maken. Hieronder een eenvoudig basis recept voor een pastasaus. Dit heb je nodig voor 4 personen:
Tip; maak de saus een dag van tevoren dan trekt de smaak er goed in en is hij nog lekkerder👌 Succes! Petra Afvallen lukt niet of niet meer, wat kan ik doen?
Heel vaak hoor ik mensen vertellen die bij mij komen; ik sport regelmatig en kijk uit met wat ik eet en toch val ik niet af of niet meer af! Hoe kan dit? Wanneer je minder energie binnenkrijgt dan je verbrandt, val je af. Dit zal bij de ene persoon makkelijker en sneller gaan dan bij de andere persoon. Het is normaal dat je in de eerste weken sneller afvalt. Dat komt doordat je lichaam in deze fase veel vocht verliest. Vervolgens gaat het gewichtsverlies langzamer. Lukt het niet om (verder) af te vallen? Je eet minder, maar beweegt weinig Een gezond eetpatroon is de basis van afvallen en bewegen helpt daarbij. Om af te vallen adviseren we je ten minste 30 minuten per dag actief bezig zijn. Het liefst op alle dagen van de week. Dit hoeft niet aan één stuk door te zijn, maar kan je verdelen over de dag. Kijk of je voldoende beweegt en zo niet, waar je je beweging nog wat kunt uitbreiden. Op de verkeerde manier sporten Veel vrouwen en mannen vallen niet af omdat ze op de verkeerde manier sporten. Als je constant dezelfde workouts doet, bijvoorbeeld alleen maar cardio, dan went je lichaam hieraan en zal het hierop inspelen. Het past zich dus gewoon aan! Probeer daarom af te wisselen. Een goede combi is bijv. 2 keer per week krachttraining en 1 keer per week cardio. Je lichaam krijgt dan niet te tijd om zich aan te passen en wordt elke keer weer geprikkeld. Je zult zien dat je hierdoor ook sneller vet gaat verbranden. Je volgt een te streng afvaldieet Het langdurig volgen van een streng afvaldieet raden we af. Op lange termijn is het namelijk lastig om deze diëten vol te houden, omdat ze te streng, te eenzijdig of te onpraktisch zijn. Je leert hiermee geen gezonde leefstijl aan. De kans is daarom groot dat je terugvalt in je oude eet- en beweegpatroon en daarom niet meer afvalt of weer aankomt tot je oude gewicht. Stress Veel mannen en vrouwen hebben last van stress. Ze moeten alle ballen in de lucht houden. Sociale contacten onderhouden, het huishouden, kinderen, sporten, carrière maken enz. Dit is vaak teveel en kan stress geven. In stresssituaties maakt het lichaam het stresshormoon cortisol aan. De vrijgekomen cortisol kan geen kant op en slaat zich op in je lichaam. Hierdoor houdt je lichaam sneller vet vast en heb je ook sneller honger. Wil je dus afvallen? Sport dan voldoende, maar werk ook aan je mentale rust. Je eet niet gezond Sporten is een goed uitgangspunt om af te vallen. Je moet je lichaam in beweging brengen om calorieën te kunnen verbranden. Maar met sporten alleen kom je er niet! Het is erg belangrijk dat je ook je voedingspatroon aanpast als je wilt afvallen: geen pakjes, zakjes, potjes, flesjes waar allemaal TOEGEVOEGDE SUIKERS INZITTEN. Gevarieerd eten, kleinere porties, geen snelle maar juist langzame koolhydraten (je hebt er minder van nodig en je bent er langer vol van) en water drinken om je afvalstoffen kwijt te raken. Wat kan ik verder doen als afvallen niet lukt? Afvallen doe je in kleine stappen. Om gezond afvallen vol te houden is het belangrijk om een realistisch doel te stellen zodat je langdurig op gewicht blijft. Tijdens het afvallen is steun uit je omgeving belangrijk. Het kan je op weg helpen naar een gezonder gewicht. Samen met een coach kan jij deze stappen bewandelen en je doel behalen! Heb jij hulp nodig of wil je meer info? Bel mij T:06-43829710 of vul het contact formulier in voor een intake gesprek met mij. Samen sterk voor een gezonde leefstijl! Liefs Petra Eindelijk schijnt de zon en lopen de temperaturen op, heerlijk! Wat is er nu gezelliger dan op een warme zomeravond buiten barbecueën? Gelukkig past barbecueën goed in het My-LifeSlim programma. Met deze tips kan ook jij genieten van een verantwoorde barbecue, waarbij gezelligheid en lekker eten voorop staan! Tip 1: Stil je trek voordat je begint. Vaak duurt het even voordat de barbecue opgestookt is en de juiste temperatuur heeft bereikt. Ondertussen krijg je steeds meer trek in dat stukje stokbrood met kruidenboter. Herkenbaar? Neem voordat je gaat barbecueën in plaats van stokbrood een rauwkostsalade. Wen jezelf dit aan, want dit is ook een tip om je streefgewicht straks te behouden! Zorg er ook voor dat je een goede lunch hebt gehad in de middag en plan van te voren nog een My-LifeSlim proof tussendoortje in. Je bent op die manier beter verzadigd en zo kun je al die heerlijk geurende stokbroodjes beter weerstaan. Tip 2: Kies voor mager vlees of vis. Kies bij de barbecue voor magere vleessoorten zoals biefstuk, runderbavette, varkenshaas, kipfilet en kalkoenfilet. Vermijd speklappen, hamburgers (mits zelf gemaakt) en braadworsten. Ga niet altijd voor vlees, maar geniet ook van vis op de barbecue. Kies uit garnalen, tonijn, kabeljauw of coquilles, zalm of forel. Nog een groot voordeel van de barbecue is dat je geen extra olie of boter gebruikt om je vlees of vis te bereiden. Dit scheelt ook flink in het aantal calorieën. Tip 3: Een gezonde balans is belangrijk, wat schep je op je bord en hoeveel? Spreek met jezelf voor de barbecue af, dat je twee kleine porties mager vlees of vis mag eten. Neem halve stukjes vlees en vis en vul de rest van je bord met gegrilde groentes of salades. Zo doe je toch mee en heb je voldoende variatie, zonder jezelf te overeten. Tip 4: Marinade voor maximale smaak met minimale calorieën. Met marinade kun je je vlees en vis zo lekker maken, dat je eigenlijk niet eens meer saus nodig hebt. Met olijfolie, azijn, citroensap en kruiden maak je de lekkerste marinades. Wist je dat vlees malser wordt van het zuur in de marinade terwijl vis hier juist steviger van wordt? Met deze tip kun je ook mager vlees heerlijk mals bereiden op de barbecue. Tip 5: Maak zelf slanke sausjes. Bekende dikmakers zijn natuurlijk de sauzen bij de barbecue. Kant-en-klare sauzen zitten vol suikers en vetten. Je bent misschien gewend om rode sauzen te kiezen omdat deze minder vet bevatten dan witte sauzen, maar let op! Rode sauzen bevatten juist veel suikers. Light mayonaise is een betere keuze dan ketchup of curry. Nog beter is om zelf sauzen en dips te maken op basis van magere kwark of Griekse yoghurt 0% vet. Zo kun je zelf gemakkelijk tzatziki maken met magere kwark, knoflook, komkommer en wat peper en zout. Tip 6: Vul je bord met een heerlijke salade. Kant-en-klare salades bevatten veel koolhydraten en vetten. Maak daarom je salades zelf. Ben je uitgenodigd voor een barbecue en bang dat er weinig voor jou tussen zit wat past binnen het My-LifeSlim programma? Neem dan je eigen salade of groentes om te grillen mee. Zo ben je niet alleen attent, maar ook verzekerd van een gezonde optie. Tip 7: Drink water tijdens het eten. Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan dat je normaal doet. Het is warm weer en vaak wordt er een lekker glaasje gedronken. Zorg er altijd voor om een glas water bij je wijntje te drinken. Om het water meer smaak te geven kun je er blaadjes munt, schijfje citroen en/of dunne reepjes komkommer bij doen. Voor deze zomer hebben we naast de Tinto de Verano ook de Frosé
De rosé wijn kun je hiervoor het beste even van tevoren invriezen in blokjes. En daarna maak je er een ‘crushed ice’ cocktail van met vers rood fruit (en voor de liefhebber eventueel nog een scheutje vodka). Mijn favoriet is aardbei, maar je kunt natuurlijk ook frambozen of watermeloen gebruiken. Je kunt de geprepareerde rosé -ijsblokjes ongeveer een week bewaren in de vriezer. Bewaar het uiteindelijke mixen in de blender echt tot de laatste minuut, voor het uitserveren. Zodat je letterlijk vers ‘crushed’ ice hebt. Mooi glas, leuk gekleurd rietje erin...... Proost !!! |
|